Vom intra, în număr mare, în imposibilitate de plată: firmele și oamenii de rând nu-și vor mai putea achita creditele la bănci
Pe fondul inflației crescute și din cauza dobânzilor tot mai agresive, din ce în ce mai multe companii și oameni de rând vor intra, în perioada următoare, în imposibilitate de a-și rambursa creditele contractate de la bănci.
Firmelor și persoanelor fizice le scade puterea de cumpărare de la o lună la alta. Banii parcă nu mai au nicio valoare, iar bugetul se află sub o presiune din ce în ce mai mare. Mai mult, cei care au de restituit credite cu dobândă variabilă au de înfruntat o situație și mai dificilă, trezindu-se cu rate din ce în ce mai mari și, implicit, din ce în ce mai greu de suportat.
Acesta este un cocktail ideal pentru intrarea în imposibilitate de plată
În acest context, analiștii economici anticipează că va crește numărul societăților și oamenilor de rând care nu vor mai putea efectiv să-și achite obligațiile financiare asumate în relațiile cu instituțiile finanțatoare.
Potrivit raportului EY European Bank Lending Economic Forecast, se estimează că pierderile din credite vor crește de la 2,2% în 2021, la un vârf de 3,9% în 2023, peste nivelul de 3,2% din 2019, dar încă modest după pierderile istorice, de 6%, din perioada 2012-2019
Creditele bancare totale din zona euro vor crește cu 3,7% în 2022 și cu doar 2,9% în 2023 – o încetinire față de vârful pandemic de 4,3% din 2020, încă peste rata medie de 2,8% de dinainte de pandemie (2018-2019).
De asemenea, analiștii prevăd și o scădere a creșterii creditelor pentru întreprinderi în 2023, la 2,3%, peste media de 1,7% înregistrată înainte de pandemie (2018-2019).
Nu în ultimul rând, creditele ipotecare ar urma să mențină o creștere medie constantă de 4% în următorii trei ani, peste nivelul de 3,2% din 2019, în timp ce creditele de consum își vor reveni, de la o scădere de -2,7% în 2020, la 2,6% în 2022 – deși procentul rămâne scăzut față de 5,6% din 2019.
„Deși în următorii doi ani se vor înregistra rate de creștere a creditării mai reduse decât în perioada de vârf a pandemiei, perspectivele economice pentru sectorul bancar european sunt de un optimism prudent. Optimism pentru că cele mai grave efecte economice ale pandemiei COVID-19 par să fi trecut, iar redresarea progresează bine şi prudenţă ca urmare a tulburărilor geopolitice și a presiunilor asupra prețurilor.
Acesta este un alt moment crucial în care instituțiile financiare și factorii de decizie politică trebuie să continue să se sprijine reciproc pentru a răspunde provocărilor viitoare”, explică Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Leader.